Nieuwe serie concerten 2019-2020: VROUWEN

Met trots presenteren we het thema voor onze nieuwe serie verhalende concerten aan: VROUWEN.

Ondanks de toenemende aandacht voor vrouwen in onze maatschappij en in de kunsten, is het onthutsend hoe weinig er eigenlijk bekend is over de bijdrage van vrouwen. Daarom gaan wij het hele seizoen 2019-2020 muziek en verhalen van vrouwen centraal stellen. En niet alleen in onze verhalende concertserie in de Laurenskerk Rotterdam. Op zondag 22 september 2019 in de Fenix Music Factory brengen wij een ode aan Clara Schumann.

De kaartverkoop start op 1 augustus 2019.

 

agenda 2019 – 2020

Clara Schumann

Een verhalend kamermuziekprogramma over Clara Schumann.

Zondag 22 september 2019

16:00 – 17:15 uur

Fenix Music Factory

 

Tweehonderd jaar na haar geboorte op 13 september 1819 brengt Domestica Rotterdam in kleine bezetting (pianokwartet) samen met mezzosopraan en verteller Veerle Sanders een ode aan de componiste en concertpianiste Clara Schumann.

 

 

Anna Magdalena Bach

De getalenteerde vrouw, die haar carrière en naamsbekendheid opgeeft voor haar man.

Woensdag 16 oktober 2019

20:30 – 21:45 uur

Laurenskerk Rotterdam

 

Anna Magdalena Wilcke was professioneel zangeres, maar gaf haar loopbaan op voor Johann Sebastian Bach. Ze heeft een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van zijn oeuvre. Zij was zijn muze, hij componeerde voor haar, zij kopieerde voor hem. Is de nalatenschap van Johann Sebastian dankzij haar ondersteuning zo groots geworden?

Marieke Blankestijn, concertmeester van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, treed in dit concert samen met ons op!

 

 

Lucrezia Borgia

De beeldschone vrouw, die wordt uitgehuwelijkt door haar vader om politieke macht te verwerven.

Woensdag 6 november 2019

20:30 – 21:45 uur

Laurenskerk Rotterdam

 

Mezzosopraan Veerle Sanders kruipt samen met verteller Kristin Van Der Voort in de huid van de beeldschone Lucrezia Borgia. Lucrezia maakte van het hof van Ferrara hét kunstcentrum van haar tijd en ontpopte zich tot een ware femme fatale.

 

 

Mona Lisa

Het beeld van de vrouw

Woensdag 11 december 2019

20:30 – 21:45 uur

Laurenskerk Rotterdam

 

Waarom schilderde Leonardo da Vinci de Mona Lisa op deze wijze? Wat heeft deze beeltenis voor hem betekend? Wat zegt de receptie van ‘Mona Lisa’ over ons? Hoe verbeelden wij vrouwen? Veel vragen, nog altijd weinig antwoorden.

Dit verhalende concert speelt de prijswinnende fluitiste Joséphine Olech met ons. Elena Peeters vertelt stiekem ook het verhaal van de mannelijke schepper van Mona Lisa: Leonardo da Vinci, die 400 jaar geleden in Amboise zijn laatste adem uitblies.

 

 

Maria

De Heilige Maagd, de positie van de vrouw in het geloof

Woensdag 29 januari 2020

20:30 – 21:45 uur

Laurenskerk Rotterdam

 

De Heilige Maagd Maria inspireerde tot talloze kunstuitingen. Geen vrouw is zo vaak bezongen als zij. Wat is haar betekenis als meest aanbeden Heilige vrouw? Welke positie nemen vrouwen in binnen het geloof?

Domestica Rotterdam laat zich voor dit verhalende concert samen met de Laurenscantorij inspireren door Maria.