Muziek is toch emotie?

Komende week beginnen we weer met een nieuwe serie in de jubilerende Laurenskerk met het Geloof als thema. Hoe toepasselijk! Maar voor die tijd nemen we ook nog deel aan een festival in het Bio Science Park van de Leidse Universiteit rond klassieke muziek en wetenschap. Ofwel iets specifieker: ‘Muziek en emoties’. Ook hier weer de perfecte plaats voor het onderwerp.

En het gaat wel spannend worden daar. Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend. Muziek is toch emotie? Maar hoe werkt dat? Ervaart de luisteraar de muziek zoals de componist bedoeld heeft of hangt dat ook af van wat hij ziet? En waarom kun je bij het ene stuk nauwelijks stil zitten en raak je soms van een paar noten diep ontroerd? Er was een tijd dat kunsten en wetenschappen nauw met elkaar verbonden waren, al vanaf de Griekse oudheid, maar het lijken nu vaak te verschillende werelden.

Ik weet nog niet precies waar neuropsychologe Rebecca Schaefer over gaat vertellen, maar we hebben een breed scala aan composities, van de 14e tot de 21e eeuw, en bezettingen voorbereid.

Misschien laten we ons nog wel beïnvloeden door haar kennis van de psyche, maar ik ben zeker ook benieuwd naar de ervaringen van de luisteraars. Die zouden nog weleens tot verrassende inzichten kunnen komen.

De rest van het programma van Wavelength, want zo heet het festival, ziet er overigens ook aantrekkelijk uit.

 

  • – door programmeur en cellist Eelco Beinema