Vriend en peetvader

Hoe belangrijk de vriendschap met Telemann voor Johann Sebastian Bach was, blijkt uit het peetvaderschap van zijn tweede zoon Carl Philipp Emanuel. De naam Philipp was daarvan een veelzeggende illustratie. De jonge Bach zou Telemann ook na zijn dood opvolgen als Kapellmeister in Hamburg. Het is tegenwoordig moeilijk meer voor te stellen, maar beiden werden in hun tijd hoger aangeslagen dan de oude Bach, die toch als ouderwets werd gezien. We zetten ze in ons programma alle drie naast elkaar, met natuurlijk de meeste aandacht voor Telemann. We kunnen hem waarschijnlijk wel beschouwen als meest veelzijdige en productieve van de drie, maar het is ook mooi om te horen hoe experimenteel en expressief Philipp Emanuel in zijn idioom is, zeker in het langzame middendeel van de symfonie die we spelen. Uiteindelijk zal hij degene zijn die de oude Telemann zal opvolgen als Kapellmeister van een groot aantal kerken in Hamburg.

De vriendschap tussen de beide oude heren stamt waarschijnlijk al uit de tijd dat Telemann in 1708 in dienst kwam bij de hertog in Eisenach, Bachs geboortestad. Ze zullen elkaar, merendeels op afstand, tot Bachs overlijden in 1750 gevolgd hebben. En het was Telemann die toen, na diens overlijden, een mooi en eervol sonnet ‘ auf weiland Herrn Capellmeister Bach’ schreef en publiceerde. We hoeven er geen wedstrijd van te maken, maar we kunnen toch laten horen dat er naast Bach nog meer goede muziek is geschreven die aandacht verdient, en dat Telemann een van de meest interessante was.