Tafelmuziek

Vanaf het moment dat we met onze series in de Laurenskerk begonnen heeft de muziek van Telemann regelmatig op onze lessenaars gestaan. We hebben zelfs een keer een programma aan hem gewijd, met bariton Jan Willem Baljet in de rol van de componist. Een prachtige cantate, een opera-aria, muzikale topografie-lessen en het prachtige dubbelconcert voor blokfluit en dwarsfluit vormden toen een deel van de ingrediënten. We hebben nu de luxe van een serie concerten rond de meester uit Hamburg en kunnen dus weer nieuwe wegen inslaan.

Don Quixote komt weer voorbij en zeker ook een mooi dubbelconcert, maar deze keer voor twee hoorns. Dit Concert komt uit zijn beroemde Tafelmusik, een zeer gevarieerde verzameling werken, waar we elk concert uit zullen putten. Eigenlijk geschreven voor tijdens het diner, maar de hapjes komen bij ons pas na afloop. We gaan ook op zoek naar voorgangers in die traditie, zoals het Concert du souper du Roi, dat Lully jr. voor de feesten van Lodewijk XIV in Versailles componeerde.

Telemann liet zich graag door zijn Franse collega’s inspireren en verbleef in 1737 bijna een jaar in Parijs. De grote Lully was toen al overleden maar met Rameau heeft hij vast menig aangenaam uur doorgebracht. We rekenen hem graag tot zijn vrienden, die een andere rode draad in onze serie vormen.

En tijdens onze ontdekkingstocht door het oeuvre van Telemann zullen we natuurlijk ook weer wat korte uitstapjes naar de moderne tijd maken, met zelfs echte premieres.