Nieuwsgierig

De serie is begonnen. Het eerste concert is geweest. De Schoonheid is wakker gekust. En wat waren we nieuwsgierig naar de reacties! De regisseur is nieuw, de opzet is nieuw, de belichting is nieuw. En de vriendengroep is nieuw. Nog voorzichtig begonnen hopen we dat deze gaat uitgroeien tot een klankbord en een steun bij onze keuzes in de toekomst.

df014a

De meeste enthousiaste reacties kregen we over de opstelling, met het publiek aan alle kanten om ons geplaceerd, dichtbij. Niemand vond het een bezwaar tegen ruggen van spelers aan te kijken. Integendeel. Het subtiele spel met licht van Paul van Laak, reagerend op de muziek, werd alom gewaardeerd. De heftige uitbarsting van acteur Benjamin Murck verdeelde de meningen. Voor de één een welkome verstoring van de schoonheid ging de ander te ver.

df011a

Een grote verrassing, ook voor de musici, was de muziek van Machaut, die in de fantasievolle bewerkingen van Jan Willem Nelleke ook na zeven eeuwen nog niets van haar originaliteit heeft verloren.

Voor de komende aflevering heeft hij zijn ganzenveer gericht op Francesco Landini, de blinde Florentijn uit het Trecento. Iets jonger dan Machaut en ongetwijfeld mediterraner van karakter.

We zijn deze dagen het programma nog aan het fijnslijpen.

Tegenover de 14e eeuw zetten we ook weer een bescheiden portie 20e eeuw, dit keer iets meer geïntegreerd in het geheel. Beide werelden blijken niet zo ver van elkaar te liggen.

Verrassingen, op allerlei manieren, zijn gegarandeerd, maar ook het vertrouwde element van de Italiaanse barokmuziek en onze Rotterdammer Hellendaal zal niet ontbreken.

We verheugen ons op het concert en de reacties.

df023a