Mineur

Met de luxe van vier Orkestsuites van Bach zou je haast vergeten dat er ook nog een Händel bestaat. Uit drie van zijn theaterwerken hebben we voor de Lente kunnen plukken: Acis and Galathea, Alcina en Giulio Cesare. Dat smaakt naar meer, zeker met een sopraan als Lilian Farahani. Maar ook als actrice, in wederom een intrigerende tekst van Erik-Ward Geerlings, blijkt ze haar mannetje te staan.

laur

De Laurenscantorij hebben we weer uitgenodigd om haar eigen kerk met andere ogen en oren te beluisteren, en te vullen met onder meer een van de mooiste, en bekendste, madrigalen van Monteverdi. Maar hoe vaak zou die al in de Laurenskerk geklonken hebben? Thomas Weelkes, een generatiegenoot uit Engeland, was voor mij nog een onbekende naam.

We eindigen onze Bach-vierluik in C majeur, onze Vivaldi-cyclus in E majeur, maar de laatste maten van de serie zijn toch in mineur. Misschien ook wel symbolisch voor de serie: Music for a while. Met daarna natuurlijk weer een vrolijke nazit.