Home


Laatste Lof & Lust van 2014 – In schaduw van de Meester: Johann Sebastian Bach

Op woensdag 3 december om 20:15 uur vindt het derde en laatste concert plaats van de driedelige concertserie Lof & Lust in de Laurens.

Na twee succesvolle en drukbezochte concerten van Lof & Lust in de Laurens – In de schaduw van de meester sluiten we de serie van 2014 af met een uniek inkijkje in het familieleven van Johann Sebastian Bach. We zien de meestercomponist door de ogen van zijn tweede vrouw, Anna Magdalena Bach, zijn grote liefde en inspiratiebron en de vrouw voor wie hij het beroemde ‘Notenbüchlein’ schreef.

 virpi_raisanen Virpi Räisänen (klik hier voor haar biografie)

Mezzosopraan Virpi Räisänen, één van de meest interessante Finse zangeressen van dit moment, werkte al eerder samen met Domestica Rotterdam. Zo zong ze in In Viva la Mamma van Donizetti en Le vin herbé van Frank Martin (co-productie met Opera O.T.). Zij brengt tijdens dit concert prachtige aria’s van Bach ten gehore waaronder ‘Bist Du bei Mir’, ‘Gott versorget alles Leben’ en het ontroerende ‘Erbarme dich’ uit de Matthäus Passion.

Domestica Rotterdam speelt veel muziek van Bach, waaronder het vioolconcert in a klein van Johann Sebastian en een symfonie van zijn zoon Carl Philipp Emanuel.

NB gezien de verwachte drukte raden we u aan uw kaarten in de voorverkoop te kopen.
Deze kaarten zijn ook nog eens voordeliger, en u hoeft niet in de rij te staan!

koop kaarten

voorverkoop
losse kaart: € 17,50 / reductie* losse kaart: € 15,-
kaartverkoop aan de deur
losse kaart: € 20,00 / reductie* losse kaart: € 17,50

* reductie t/m 18 jaar, studenten en CJP. Prijzen voorverkoop online zijn exclusief transactiekosten.

woensdag 5-11: In de schaduw van de meester – Leonardo da Vinci

Aanstaande woensdag, 5 november om 20:15 uur vindt het tweede concert plaats van de driedelige concertserie Lof & Lust in de Laurens.

In dit  concert maakt de jonge violist en PCC winnaar Maxime Gulikers zijn Domestica debuut. Verder zijn acteur Benjamin Murck en het koor van de Laurenscantorij te gast.

Maxime Voorronde PCC Rotterdam

Maxime Gulikers, klik hier voor zijn biografie

We staan stil bij het werk van Leonardo da Vinci, maar nemen we ook een kijkje in zijn persoonlijk leven dat wars van burgerlijke moraal en vol van tegenstellingen lijkt. In de schaduw van de meester spelen twee mannen en een vrouw een hoofdrol: De volksjongen Salai en de zoon van de adelijke familie Melzi waren assistent en geliefde van Da Vinci. De vrouw is een schilderij, zijn aller-beroemdste, de Mona Lisa.

Bijrollen zijn er voor Leonardo’s liefde voor Frankrijk, waar hij zijn laatste jaren doorbracht en waar zijn Mona Lisa in het Louvre hangt en voor zijn geboorteland Italië. De keuze voor de muziek van Jean-Baptiste Lully, de Italiaan die het Franse muziekleven in de tijd van Lodewijk XIV domineerde, was dan ook snel gemaakt. Naast veel muziek van Lully uit ‘Le Bourgeois Gentilhomme’ zal er muziek klinken van van Vivaldi, Mouton, Corelli en Josquin des Prez.

In het “atelier” zien we verschillende versies van de Mona Lisa, gemaakt door ‘meesters’ en ‘gezellen’ uit Rotterdam. In samenwerking met Kunst in de Klas hebben vier jonge leerlingen onder supervisie van vier bekende Rotterdamse kunstenaars hun eigen versie van de Mona Lisa gemaakt. René Duinkerekn, Piet Rogie, Anuli Croon en Inez Odijk namen ieder een aantal weken een jonge ‘gezel’ onder hun hoede. Wij nodigen u van harte uit om na afloop in het atelier een kijkje te nemen. Klik hier voor meer informatie over de kunstenaars.

merel

eerste schetsen van Mona Lisa door Merel de Bas, 12 jaar

Kaarten in de voorverkoop zijn voordeliger!
Wilt u zeker zijn van een plaats? Koop dan uw kaartje in de voorverkoop. Als u in de voorverkoop kaarten bestelt, is een kaartje ook nog eens € 2,50 goedkoper* dan aan de kassa op de dag en avond zelf.

koop kaarten

voorverkoop
losse kaart: € 17,50 / reductie* losse kaart: € 15,-
kaartverkoop aan de deur
losse kaart: € 20,00 / reductie* losse kaart: € 17,50

* reductie t/m 18 jaar, studenten en CJP. Prijzen voorverkoop online zijn exclusief transactiekosten.
Kaarten inclusief koffie en thee en een hapje na afloop.

Foto-impressie Lof & Lust in de Laurens eerste concert 8 oktober

 

 

Het eerste concert van Lof & Lust in de Laurens was een groot succes! Het was een bijzondere combinatie van circus, muziek en toneelspel, met prachtige muziek van Engelse componisten uit de tijd van Shakespeare.

Zie hieronder de foto-impressie met foto’s van Hélène van Domburg

klik op de foto voor vergroting.

LL12aLL1a LL2a LL11aLL10aLL9aLL8aLL3a LL4a LL5a LL6a LL7a

 

In de schaduw van de meester: William Shakespeare & Richard Burbage

Eerste concert van Lof & Lust in de Laurens, woensdag 8 oktober 2014 om 20:15 uur

British_-_Richard_Burbage_-_Google_Art_Project

‘Een Bruiloft’

– een theatraal concert met een knipoog naar            A Midsummer Night’s Dream-

De voorbereidingen van het eerste concert in de serie Lof & Lust in de Laurens zijn in volle gang. Circusartiesten, acteur Ferdi Janssen, een stagiaire van de MBO Theaterschool, musici en natuurlijk regisseur Elsina Jansen repeteren de komende weken regelmatig in de Laurenskerk. De repetities zijn overigens openbaar toegankelijk voor de bezoekers van de kerk, die verrast zijn over zoveel actie in de anders zo serene kerk.

In het eerste theaterconcert maakt het publiek kennis met Richard Burbage, steracteur en leider van de Lord Chamberlain’s Men. Dit is het ‘huisgezelschap’ van William Shakespeare (1564-1616) waarvoor hij zijn A Midsummer Night’s Dream -waar hij wellicht ook zelf in meespeelde- schreef. Zijn eerste stuk voor het nieuwe gezelschap.

Acteur Ferdi Janssen  neemt ons vanuit het heden mee naar het verleden, waardoor we steeds dichter in de buurt van Richard Burbage komen. Een hommage aan een groots toneelschrijver in het Shakespeare-jaar 2014, met een knipoog naar A Midsummer Night’s Dream.

Met muziek van William Byrd (1543-1623), Matthew Locke (1621-1677), Orlando Gibbons (1583-1625), Henry Purcell (1659-1695) en William Boyce (1711-1779).

Solisten/Gasten: Ferdi Janssen (acteur), Davida Blom (stage MBO Theaterschool) en Stefan Bauer, Bea Lamelas, Ralph Öllinger, Jonathan Bendtsen (stage Codarts Circus Arts).

kaarten bestelt u hier

ferdi-janssen-2-292x364

Ferdi Janssen

 

 

 

 

 

 

 

 

EN VERDER….

Tweede concert, woensdag 5 november 2014

Leonardo da Vinci – Mona Lisa

mona-lisaIn het tweede concert belichten we Francesco Melzi, leerling, assistent en -waarschijnlijk, maar daarover verschillen de meningen!- geliefde van Leonardo da Vinci (1452-1519). Hij vergezelde zijn meester tot het eind van diens leven in Frankrijk en erfde een groot deel van de kunstwerken. Waarschijnlijk was hij de schilder van de kopie van de Mona Lisa die in Madrid hangt. Hij wist vast meer over de geheimen die in dit meesterwerk verborgen zitten!

In dit concert muziek van Josquin des Prez (1450-1521), Jean Mouton (1459-1522), Jean-Baptiste Lully (1632-1687), Arcangelo Corelli (1653-1713) en Antonio Vivaldi (1678-1741).

Solisten/Gasten: Maxime Gulikers (viool, winnaar Prinses Christina Concours Domestica Rotterdam Prijs), Benjamin Murck (acteur), Laurens Collegium Rotterdam.

kaarten bestelt u hier

 

Derde concert, woensdag 3 december 2014 

Johann Sebastian Bach – das Nötenbüchlein

Bach-Anna-Magdalena-01In het derde en laatste deel van de serie richten we onze blik op Anna Magdalena Bach. Zij was zangeres aan het hof toen Johann Sebastian Bach (1685-1750), net weduwnaar geworden, haar trouwde. Zo werd ze stiefmoeder van vier kinderen, waaronder Carl Philipp Emanuel, en baarde ze zelf ook nog dertien eigen kinderen. Veel van haar kinderen stierven, dit persoonlijke verdriet zal in de voorstelling een belangrijke rode draad zijn. Maar ze was niet alleen moeder, hoofd van het huishouden en echtgenote, ze bleef ook bezig met muziek. Bach gaf haar het beroemde “Nötenbüchlein” en zij kopieerde voor hem menig partituur.

Het ‘Notenbüchlein’ komt muzikaal centraal te staan, met vocaal en instrumentaal werk van haar man en zijn zoon Carl Philipp Emanuel (1714-1788) (300 jaar geleden geboren). Maar ook ander werk van hen zal klinken, zoals het Zesde Brandenburgs Concert. De internationaal vermaarde mezzo-sopraan Virpi Räisänen kruipt in de huid van Anna Magdalena en zal onder meer de prachtige aria ‘Erbarme dich’ uit de Mattheus Passion ten gehore brengen.

Soliste: Virpi Räisänen (mezzo-sopraan)

kaarten bestelt u hier

Nieuwe concertserie: In de schaduw van de meester

Wat Johann Sebastian Bach was voor de muziek, was Leonardo da Vinci voor de beeldende kunst en William  Shakespeare voor de literatuur: de hoogste rechter én wetgever in zijn vak. Drie van de grootste creatieve genieën uit de wereldgeschiedenis belichten we in deze nieuwe serie Lof & Lust in de Laurens vanuit een aantal schaduwfiguren in hun nabijheid; vriend, leerling of echtgenote, kortom: mensen die zelf niet beroemd zijn geworden. Kijkend door hun ogen kan het publiek dichterbij de genieën komen en een beeld krijgen van hoe hun meesterwerken tot stand kwamen. Bij elk concert ligt de focus op één beroemd meesterwerk van hun hand. Elk concert is in een andere theatrale vorm gegoten: komedie, thriller of tragedie.

In het eerste concert maakt het publiek kennis met Richard Burbage, steracteur en leider van de Lord Chamberlain’s Men. Dit is het ‘huisgezelschap’ van William Shakespeare (1564-1616) waarvoor hij zijn Midsummer Night’s Dream -waar hij wellicht ook zelf in meespeelde- schreef.

In het tweede concert belichten we Francesco Melzi, leerling, assistent en -waarschijnlijk, maar daarover verschillen de meningen!- geliefde van Leonardo da Vinci (1452-1519). Hij vergezelde zijn meester tot het eind van diens leven in Frankrijk en erfde een groot deel van de kunstwerken.

In het derde en laatste deel van de serie richten we onze blik op Anna Magdalena Bach. Zij was zangeres aan het hof toen Johann Sebastian Bach (1685-1750), net weduwnaar geworden, haar trouwde. Zo werd ze stiefmoeder van vier kinderen, waaronder Carl Philipp Emanuel, en baarde ze zelf ook nog dertien kinderen.

Een serie van drie concerten met een lach en een traan, met theater, circusacts, een koor, jongere en oudere acteurs en actrices, een internationaal gerenommeerde mezzo-sopraan en met natuurlijk de muziek gespeeld door Domestica Rotterdam als warm kloppend hart.

Data:

8 oktober 20:15 uur       William Shakespeare

5 november 20:15 uur  Leonardo da Vinci

3 december 20:15 uur  Johann Sebastian Bach

zie het tabblad Lof & lust voor meer info.

Locatie: Laurenskerk Rotterdam