Home


In de schaduw van de meester: William Shakespeare & Richard Burbage

Eerste concert van Lof & Lust in de Laurens, woensdag 8 oktober 2014 om 20:15 uur

British_-_Richard_Burbage_-_Google_Art_Project

‘Een Bruiloft’

- een theatraal concert met een knipoog naar            A Midsummer Night’s Dream-

De voorbereidingen van het eerste concert in de serie Lof & Lust in de Laurens zijn in volle gang. Circusartiesten, acteur Ferdi Janssen, een stagiaire van de MBO Theaterschool, musici en natuurlijk regisseur Elsina Jansen repeteren de komende weken regelmatig in de Laurenskerk. De repetities zijn overigens openbaar toegankelijk voor de bezoekers van de kerk, die verrast zijn over zoveel actie in de anders zo serene kerk.

In het eerste theaterconcert maakt het publiek kennis met Richard Burbage, steracteur en leider van de Lord Chamberlain’s Men. Dit is het ‘huisgezelschap’ van William Shakespeare (1564-1616) waarvoor hij zijn A Midsummer Night’s Dream -waar hij wellicht ook zelf in meespeelde- schreef. Zijn eerste stuk voor het nieuwe gezelschap.

Acteur Ferdi Janssen  neemt ons vanuit het heden mee naar het verleden, waardoor we steeds dichter in de buurt van Richard Burbage komen. Een hommage aan een groots toneelschrijver in het Shakespeare-jaar 2014, met een knipoog naar A Midsummer Night’s Dream.

Met muziek van William Byrd (1543-1623), Matthew Locke (1621-1677), Orlando Gibbons (1583-1625), Henry Purcell (1659-1695) en William Boyce (1711-1779).

Solisten/Gasten: Ferdi Janssen (acteur), Davida Blom (stage MBO Theaterschool) en Stefan Bauer, Bea Lamelas, Ralph Öllinger, Jonathan Bendtsen (stage Codarts Circus Arts).

kaarten bestelt u hier

ferdi-janssen-2-292x364

Ferdi Janssen

 

 

 

 

 

 

 

 

EN VERDER….

Tweede concert, woensdag 5 november 2014

Leonardo da Vinci – Mona Lisa

mona-lisaIn het tweede concert belichten we Francesco Melzi, leerling, assistent en -waarschijnlijk, maar daarover verschillen de meningen!- geliefde van Leonardo da Vinci (1452-1519). Hij vergezelde zijn meester tot het eind van diens leven in Frankrijk en erfde een groot deel van de kunstwerken. Waarschijnlijk was hij de schilder van de kopie van de Mona Lisa die in Madrid hangt. Hij wist vast meer over de geheimen die in dit meesterwerk verborgen zitten!

In dit concert muziek van Josquin des Prez (1450-1521), Jean Mouton (1459-1522), Jean-Baptiste Lully (1632-1687), Arcangelo Corelli (1653-1713) en Antonio Vivaldi (1678-1741).

Solisten/Gasten: Maxime Gulikers (viool, winnaar Prinses Christina Concours Domestica Rotterdam Prijs), Benjamin Murck (acteur), Laurens Collegium Rotterdam.

kaarten bestelt u hier

 

Derde concert, woensdag 3 december 2014 

Johann Sebastian Bach – das Nötenbüchlein

Bach-Anna-Magdalena-01In het derde en laatste deel van de serie richten we onze blik op Anna Magdalena Bach. Zij was zangeres aan het hof toen Johann Sebastian Bach (1685-1750), net weduwnaar geworden, haar trouwde. Zo werd ze stiefmoeder van vier kinderen, waaronder Carl Philipp Emanuel, en baarde ze zelf ook nog dertien eigen kinderen. Veel van haar kinderen stierven, dit persoonlijke verdriet zal in de voorstelling een belangrijke rode draad zijn. Maar ze was niet alleen moeder, hoofd van het huishouden en echtgenote, ze bleef ook bezig met muziek. Bach gaf haar het beroemde “Nötenbüchlein” en zij kopieerde voor hem menig partituur.

Het ‘Notenbüchlein’ komt muzikaal centraal te staan, met vocaal en instrumentaal werk van haar man en zijn zoon Carl Philipp Emanuel (1714-1788) (300 jaar geleden geboren). Maar ook ander werk van hen zal klinken, zoals het Zesde Brandenburgs Concert. De internationaal vermaarde mezzo-sopraan Virpi Räisänen kruipt in de huid van Anna Magdalena en zal onder meer de prachtige aria ‘Erbarme dich’ uit de Mattheus Passion ten gehore brengen.

Soliste: Virpi Räisänen (mezzo-sopraan)

kaarten bestelt u hier

Nieuwe concertserie: In de schaduw van de meester

Wat Johann Sebastian Bach was voor de muziek, was Leonardo da Vinci voor de beeldende kunst en William  Shakespeare voor de literatuur: de hoogste rechter én wetgever in zijn vak. Drie van de grootste creatieve genieën uit de wereldgeschiedenis belichten we in deze nieuwe serie Lof & Lust in de Laurens vanuit een aantal schaduwfiguren in hun nabijheid; vriend, leerling of echtgenote, kortom: mensen die zelf niet beroemd zijn geworden. Kijkend door hun ogen kan het publiek dichterbij de genieën komen en een beeld krijgen van hoe hun meesterwerken tot stand kwamen. Bij elk concert ligt de focus op één beroemd meesterwerk van hun hand. Elk concert is in een andere theatrale vorm gegoten: komedie, thriller of tragedie.

In het eerste concert maakt het publiek kennis met Richard Burbage, steracteur en leider van de Lord Chamberlain’s Men. Dit is het ‘huisgezelschap’ van William Shakespeare (1564-1616) waarvoor hij zijn Midsummer Night’s Dream -waar hij wellicht ook zelf in meespeelde- schreef.

In het tweede concert belichten we Francesco Melzi, leerling, assistent en -waarschijnlijk, maar daarover verschillen de meningen!- geliefde van Leonardo da Vinci (1452-1519). Hij vergezelde zijn meester tot het eind van diens leven in Frankrijk en erfde een groot deel van de kunstwerken.

In het derde en laatste deel van de serie richten we onze blik op Anna Magdalena Bach. Zij was zangeres aan het hof toen Johann Sebastian Bach (1685-1750), net weduwnaar geworden, haar trouwde. Zo werd ze stiefmoeder van vier kinderen, waaronder Carl Philipp Emanuel, en baarde ze zelf ook nog dertien kinderen.

Een serie van drie concerten met een lach en een traan, met theater, circusacts, een koor, jongere en oudere acteurs en actrices, een internationaal gerenommeerde mezzo-sopraan en met natuurlijk de muziek gespeeld door Domestica Rotterdam als warm kloppend hart.

Data:

8 oktober 20:15 uur       William Shakespeare

5 november 20:15 uur  Leonardo da Vinci

3 december 20:15 uur  Johann Sebastian Bach

zie het tabblad Lof & lust voor meer info.

Locatie: Laurenskerk Rotterdam